socijalne mrežeimpressum
kamovfest projekti ostalo

Uspješno završen prvi KamovFest

Trodnevna nova manifestacija riječkog HNK Ivana pl. Zajca KamovFest s uspjehom je završena u ponedjeljak, 12. travnja 2010. izvedbom poetskog performansa „Putnici i psovači“ i to u raznim i publici inače nedostupnim kazališnim prostorima. Publika je, na svojevrsnom putovanju kroz kazalište koje je završilo u orkestralnoj dvorani, performere nagradila burnim pljeskom.

Središnji događaj KamovFesta ustanovljenog u povodu stoljeća odsutnosti Janka Polića Kamova, književnika rođenog u Rijeci bila je, u petak, 9. travnja 2010., praizvedba predstave „Da je proklet Kam“ elegija vrhu zalutale duše u režiji i dramaturgiji Laryja Zappije i produkciji Hrvatske drame riječkog Kazališta.

Na dan praizvedbe „Da je proklet Kam“, u foajeu riječkog HNK održan je okrugli stol „Kamov i njegovo doba“ kojim je prvi KamovFest i službeno započeo. Zanimljiv, živ i dinamičan bio je okrugli stol koji je okupio vrsne stručnjake različitih profila.

Uz to, u okviru KamovFesta, u subotu, 10. travnja 2010. godine održana su dva programa. Točno u podne toga dana u foajeu HNK Ivana pl. Zajca proslavljena riječka primadona Mirella Toić održala je Recital s djelima Milutina Polića. Komornom koncertu u okviru ciklusa „Subotnje matineje u foajeu“ pridružile su se i mezzosopranistica Kristina Kolar i pijanistica Ana Anconelli.

Istog dana nastavio se prvi KamovFest baletnom večeri Staše Zurovca u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku. U prvom dijelu večeri izvedena je riječka premijera predstave „San zaručnice“, a u drugom dijelu svečano obnovljena „Pjesma nad pjesmama“.

Publika je sva događanja pratila s velikim zanimanjem i očekujemo da će KamovFest postati s vremenom jedna od tradicionalnih manifestacija riječkog HNK Ivana pl. Zajca.

Objavljeno: 12.04.2010.

Pazi, Hodač!

Pazi, Hodač!

performans na specifičnoj lokaciji

Performans Pazi, Hodač! 2010.:

Autori: Selma Banich, Magdalena Lupi, Iva Nerina Sibila, Edvin Liverić

Izvođači (TRAFIK): Silvia Marchig, Alex Đaković, Edvin Liverić, Žak Valenta

Izvođači (Prostor +): Tanja Kalčić, Vladimir Ježić, Marko Kalc, Jasmin Vrban
Skladatelj: Ivan Šarar

Scenografkinja: Lara Badurina

 

Lokacija: Pothodnik na Piramidi

Vrijeme: 15. 5. 2010. u 19.30 h

 

Performans Pazi Hodač! nastao je kao hommage dvama bitnim punktovima koji su oblikovali rad riječke nezavisne kazališne grupe TRAFIK: pjesniku psovača i anarhije Janku Poliću Kamovu te kultnoj predstavi Hodač iz 1998. godine.

U performansu Pazi Hodač! TRAFIK se ponovno vratio na mjesto iz kojega je s Kamovom prohodao svoje kazalište, pothodniku na Piramidi.

S Hodačem TRAFIK uspostavlja tematske odrednice i izričaj unutar kojih se i dalje razvija, uvijek vezane za pitanja identiteta i pojedinca, izgubljenoga na margini vremena i prostora. S performansom Pazi Hodač! postavljeno je pitanje tko su današnji Hodači, a odgovor se našao u mladim snagama riječke performerske scene, članovima Udruge Prostor +.

U prazne Kamovljeve cipele Hodača iz 1998. sada su uskočili njegovi nastavljači iz 2010. dok su zidovi i dalje nosili poruku postkonceptualnog umjetnika i pjesnika Vlade Marteka iz 1981. – Čitajte Kamova! kao još jedan hommage umjetniku koji je jednom davno utjecao na to da neki trafikanti kao srednjoškolci započnu čitati Kamova.

I zato: Čitajte Kamova!

Objavljeno: 15.05.2010.

Kamov i njegovo doba

Kamov i njegovo doba

Fotomonografija gradova boravka Janka Polića Kamova

Izdavački centar – Rijeka početkom studenog ove godine planira objaviti knjigu autora Mladena Urema i Milana Zagoraca: Janko Polić Kamov - njegovo i naše doba (priručnik za čitanje Kamova 100 godina kasnije) koja bogatim fotomaterijalom prati mjesta boravka i života Janka Polića Kamova do njegove smrti.
Knjiga je nepretenciozno tekstualno zamišljena, iznoseći već poznate stvari, ali i nova otkrića vezana uz njegov životopis kao i niz novih spoznaja o interpretaciji njegova djela u suvremenom kontekstu. Knjiga je neka vrsta fotoalbuma početka 20. stoljeća uz iscrpne podatke uz same slike: tematizirani su sam Janko Polić Kamov, njegova obitelj, najbliži prijatelji, rodbina, vedute i slike gradova (uz nekoliko slika koje predstavljaju novosti).

Objavljeno: 30.09.2010.

bg