socijalne mrežeimpressum

Praizvedba predstave "Da je proklet Kam" Laryja Zappije

festival

kamovfest projekti ostalo

Posljednja ovosezonska premijera, četvrta po redu, Hrvatske drame HNK Ivana pl. Zajca održana je u okviru nove manifestacije riječkog Kazališta „KamovFest“ ustanovljene u povodu obilježavanja stoljeća smrti enfanta terriblea svjetske i hrvatske književnosti Janka Polića Kamova. U režiji i dramaturgiji istaknutog hrvatskog redatelja srednje generacije Laryja Zappije praizvedba predstave „Da je proklet Kam“, elegije vrhu zalutale duše bila je u petak, 9. travnja 2010. godine u 19,30 sati.

Lary Zappia, redatelj predstave, rekao je pri najavi praizvedbe kako je predstava, u prvom planu, više stanje duha iz kojega je Kamov stvarao, a u tek drugom planu ono što podsjeća na dokument. Također je istaknuo kako mu je stota obljetnica smrti Janka Polića bio izvrstan povod da se uhvati u koštac s piscem za kojim poseže već 20 godina.

Predstava je zamišljena kao hommage Vitezu crne psovke. „U predstavi do izražaja dolazi težnja sveobuhvatnosti –pisanju teksta prethodilo je pomno istraživanje literature vezane uz Kamova“, zapazila je kritičarka „Novog lista“ Kim Cuculić, a za glumca u naslovnoj ulozi napisala je: „Na riječkoj pozornici prvom većom kazališnom ulogom debitirao je mladi glumac Igor Kovač, koji je i godinama i habitusom prikladno odabran za ulogu Janka Polića Kamova“.

U glavnim su ulogama, ulogama Kamova i Kitty, nastupili dvoje mladih i talentiranih glumaca, svježih diplomanata zagrebačke Akademije dramske umjetnosti, Igor Kovač i Iva Mihalić koji su već ostvarili zapažene uloge u kazalištu, na televiziji i filmu.

bg