socijalne mrežeimpressum

Putnici i psovači uz propusnicu!

festival

kamovfest projekti ostalo

Posljednjeg dana trodnevne manifestacije KamovFest, u ponedjeljak, 12. travnja 2010. u 18 sati se održao poetry performing art „Putnici i psovači“ u zgradi riječkog HNK Ivana pl. Zajca. Budući da se taj poetski performans odvijao na mjestima u koja uobičajeno publika nema pristupa, broj posjetitelja je bio ograničen.

Ravnateljica Talijanske drame riječkog HNK Ivana pl. Zajca, Laura Marchig, koja je, u ovom slučaju, i voditeljica projekta „Putnici i psovači“, istakla je kako je ovaj događaj bio putovanje kroz Kazalište i kroz povijest „poetry performing arta“ od 1910. do 2010. „Putovanje je namjerno bilo smješteno u zgradu nacionalnog kazališta. No, ovo putovanje nije se odvijalo na pozornici, već u dvoranama za vježbanje, galeriji, kazališnim hodnicima za zaposlenike“, istakla je Marchig te zaključila: „Kamov je jednako aktualan i danas kao prije deset, pedeset ili sto godina: žestok, anarhističan, mračan, erotičan, živ. Kroz formu izgovaranja poezije Kamovljevog opusa „Psovka“, glumci-performeri vizualno i kostimografski vode nas kroz umjetničke periode od futurizma preko dadaizma do nadrealizma.“

U poetskom performansu se koristio video kolaž koji je predstavljao sintezu video arta i performing arta pokreta Fluxus od 1960. godine do današnjeg dana. Na snimkama su bili: John Cage, Marcel Duchamp, Wolf Vostel, Nam June Paik, Arnulf Reiner & Peter Kubelka, Yoko Ono, Litsa Spahi, Guy Maddin.

Tijekom performansa citirala se parola Prvog futurisičkog bloga, „Liberi dalla forma“, 10. veljače 2009. Uz to koristio se prijevod Kamovljeve „Psovke“ na talijanskom jeziku (La Bestemmia) čija je autorica Rosalba Asìno.

Scenski pokret potpisao je Žak Valenta, a performeri su bili Alida Delcaro, Alen Liverić, Predrag Sikimić, Leonora Surian i Žak Valenta.

Performans je bio realiziran uz financijsku potporu Talijanske Unije Rijeka i Narodnog Sveučilišta u Trstu.

Točno u podne dana 10. travnja 2010. godine u foajeu riječkog HNK Ivana pl. Zajca kao dio programa prvog KamovFesta proslavljena riječka primadona Mirella Toić održala je Recital s djelima Milutina Polića. Komornom koncertu u okviru ciklusa „Subotnje matineje u foajeu“, koji je oduševio posjetitelje, pridružile su se i mezzosopranistica Kristina Kolar i pijanistica Ana Anconelli.

„Teške tamne i duboko ekspresivne Sitne pjesme Milutina Polića iscrtale su zanimljiv emotivni svijet tog prerano preminulog riječkoga glazbenika iz obitelji Polić, da bi nakon toga raspjevano zazvučale pjesme Ivana pl. Zajca. Posljednji dio recitala još je jednom pokazao ljepotu i zvučnost istarske ljestvice kroz duhovite i razigrane pjesme Ivana Matetića Ronjgova“, izvijestila je novinarka „Radio Rijeke“ Gloria Fabijanić Jelović dodajući: “Treba istaknuti da su obje solistice iskazale poznavanje djela navedenih skladatelja svojim nadahnuto proživljenim interpretacijama koje je publika nakon svake izvedbe oduševljeno nagrađivala.“

Glazbena kritičarka „Novog lista“ Ljerka Žic, među ostalim, napisala je: „Svekoliku ljestvicu snažnih i toplih emocija suptilno je prezentirala sopranistica Mirella Toić kojoj se u idealnoj glasovirskoj pratnji pridružila pijanistica Ana Anconelli. Jednako tako snažno svojom interpretacijom pridonijela je općem ugođaju i mezzosopranistica Kristina Kolar otpjevavši na stihove Vande C.Borelli, Polićevu solo-popijevku „Pjesma smrti“, a zaključila je tekst rečenicom: „Dva efektno izvedena dueta „Sestra brata z iglicun budila“ i „Ča je more“ predstavljala su izvanredan završetak subotnje matineje koja je oduševila nazočnu publiku“.

Milutin Polić glazbeno je obrazovanje stjecao na venecijanskom Konzervatoriju Benedetto Marcello, ali samu diplomu prekinula je njegova prerana smrt. Studirao je kod čuvenog Ermanna Wolfa Ferrarija, koji je bio oduševljen venecijanskom koncertnom izvedbom Polićeva djela „Capriccio Croato“. Tadašnje su novine prenjele kako je oduševljena talijanska publika nakon koncerta klicala Evviva Croato!

Umro je u dobi od 25 godina od tuberkuloze kostiju dvije godine prije svojega brata Janka Polića Kamova.

bg