socijalne mrežeimpressum

Okrugli stol "Kamov i njegovo doba" otvorio KamovFest

festival

kamovfest projekti ostalo

KamovFest se otvorio u petak, 9. travnja 2010. u 12 sati okruglim stolom „Kamov i njegovo doba“ u foajeu HNK Ivana pl. Zajca. Voditelj okruglog stola bio je prof. Mladen Urem koji se već dva desetljeća sustavno bavi proučavanjem Kamovljeva lika i djela.

Sudionici su okruglog stola svi redom izvrsni poznavatelji lika i opusa Janka Polića Kamova od prof. Mladena Machieda, istaknutog talijanista preko prof. Milana Zagorca, književnika i publicista i prof. Igora Simonića, prevoditelja Kamova na njemački jezik do prof. Igora Žica i akademskog kipara Zvonimira Kamenara, autora riječke statute Janka Polića Kamova.

„Pozvali smo ljude različitih profila koji se Jankom Polićem Kamovom bave s različitih aspekata. Pričanje o njegovu opusu isključivo s književno teoretskog aspekta bilo bi, mislim, previše jednostrano. S ovim sudionicima okrugli stol će biti zanimljiv za puno širu publiku. Na lakši će se način doživjeti Kamova“, istaknuo je Mladen Urem.

Janko Polić Kamov, mišljenja je Urem, trebao bi, kao jedan od najznačajnijih hrvatskih književnika, biti kvalitetnije valoriziran ne samo u Rijeci nego i na nacionalnoj razini. „Kamov uistinu jest jedan od najznačajnijih hrvatskih pisaca. Književnik je to svih vremena za kojega se i dan danas nedovoljno zna. Ne zna se koliko je značio, koliko je vrijedan, koliko je njegovo umjetničko djelo posebno. Nadam se da će KamovFest promijeniti tu sliku“, reako je Urem.

Zanimljiv, živ i dinamičan bio je podnevni okrugli stol. Tako je prof. dr. sc. Mladen Machiedo istaknuo kako je Kamov pravo bibliografsko čudo jer je unatoč činjenica da je umro u 24 godini iza sebe ostavio veliki opus. Machiedo se složio s moderatorom prof. Mladenom Uremom da je Dora Maar dijete Kamova i njegove velike ljubavi Katarine Radošević. Profesor Igor Žic u svom je izlaganju govorio o odnosu Miroslava Krleže prema Janku Poliću Kamovu. „Krleža je direktno sabotirao objavljivanje „Isušene kaljuže“, a ni slika Kamova u njegovom enciklopedijskom radu ne odgovara činjenicama“, samo su neke konstatacije Igora Žica. Veliki broj okupljenih posjetitelja na kraju je dugotrajnim pljeskom nagradio sve sudionike okruglog stola.

bg