socijalne mrežeimpressum

Kamov natašte

ostalo

kamovfest projekti ostalo

Kako pada Kamov natašte propitivali smo riječke srednjoškolce od ožujka do svibnja svakog prvog četvrtka u mjesecu rano izjutra radionicom kreativna pisanja istoga naziva. Na prazne želuce i praznijeh glava (bez ikakvog predznanja o Kamovu, bez prethodnih čitanja njegovih tekstova) 20-ak učenika Tehničke škole za strojarstvo i brodogradnju, Škole za primijenjenu umjetnost u Rijeci i Prometne škole Rijeka istreslo je Psovku na (Ištipanu) hartiju...

Birajući iz ponude A la carte, Menu i Dnevne ponude, dečki i cure iz Tehničke, Likovne i Prometne odlučili su to rano ustajanje zbog "tamo nekog Kamova" okrenuti u svoju korist i dobro se zabaviti. Od ponuđenih naslova iz Dnevne ponude samo su neki odabrali Psovku, Ištipanu hartiju i Isušenu kaljužu, a nekolicina je ipak odlučila voziti Paralelni slalom temeljen na tehnici Ogurlića-Jurkovića te pisati paralelne, potpuno nevezane tekstove na iste (ne)odabrane naslove.

Većini je ipak bilo najzabavnije plesti priču (pa i kroz stihove) koristeći kompletnu ponudu Kamovljevih naslova od kojih su nastajala prava nova remek-djelca. Bit će teško odabrati najbolje za završnu večer Kamov naglas koja će se održati u Mjesecu hrvatske knjige, u srijedu, 3. studenoga u 18,30 u Narodnoj čitaonici, Korzo 24. No radujemo se već sada da će taj Kamov naglas ipak biti glas Kamova danas - onih koji se danas imaju čemu buniti i o čemu pisati.

Kamov natašte akcija je koju je u sklopu programa Kamo(v) danas? Gradska knjižnica Rijeka u godini obilježavanja 100. obljetnice Kamovljeve smrti ostvarila u suradnji s trima riječkim srednjim školama, posredstvom njihovih školskih knjižničarki.  Cilj je bio propitati je li Kamovljev buntovni duh obilježje vremena, dobi, podneblja ili osobnosti. Nastali radovi pokazali su da Kamovljev duh i dalje živi – tekstovi riječkih tinejdžera nisu dali naslutiti da se ti mladi ljudi s Kamovom nisu sreli. U Kamovu natašte uvjet je, naime, sudjelovanja bio prethodno nepoznavanje Kamovljeva lika i djela. Stoga su za stvaranje u ovoj radionici kreativna pisanja bili na raspolaganju samo naslovi njegovih djela. Kamov na ove polaznike, dakle, ničim nije utjecao.

A kakav utjecaj na svoje učenike imaju knjižničarke ovih triju škola, Kamovljeve poklonice - Danijela Samaržija i Marta Lončarević, te Madlen Zubović, pokazuje i spremnost 18-godišnjaka da ujutro natašte slave Kamova a popodne pohode nastavu... Svaka čast!

bg