socijalne mrežeimpressum

Bio jednom jedan Kamov

projekt

kamovfest projekti ostalo

U Rijeci, 25. kolovoza 2010. realiziran je projekt naziva "Bio jednom jedan Kamov". Radi se o umjetničkom postavu koji se od 30. kolovoza do 6. rujna prostirao djelom od Koblerovog trga, preko Trga Sv. Barbare, Ulice Janeza Trdine, Pavlinskog trga do Ulice Ante Starčevića. Projekt je realizirala umjetnica Vedrana Stipić u suradnji s udrugom Otvoreni krug i Željkom Horvat – Zhe.

Projekt "Bio jednom jedan Kamov" osvježio je sjećanje na velikog riječkog autora i književnog inovatora Janka Polića Kamova. Kroz umjetničku izložbu na otvorenom autorica je urbanu sredinu grada prožela Kamovljevom mišlju, duhom i idejom. Gradski prostor naravno nije slučajan odabrala: on predstavlja namjeru da se cijela priča podjeli sa širom javnošću, prvenstveno sugrađanima i stručnjacima.

"Kamov predstavlja onu kritičku, alternativnu, buntovnu i aktivističku manjinu ovog društva kojoj valja dati pozornosti jer uvijek iznova pokreće društvo ka novom i drugačijem, ka naprijed. Većina radova izravno je inspirirana Kamovljevim djelom.", navela je autorica Vedrana Stipić. Najveći tekstualni sklop posvećen je teoriji o Kamovu. Tu su sabrani isječci zapisa teoretičara na temu Kamova i njegova stvaralaštava. Autorica je koristila tekstove Gašparovića, Popovića, Šicela, Danijele Bačić Karković, Krajača i drugih.

Cijela izložba je bila postavljena na prikupljenim kartonskim kutijama, kako kaže umjetnica, kao odraz moralne i financijske bijede koja posljednjih godina izrazito dolazi do izražaja.

bg