socijalne mrežeimpressum

Baletna večer Staše Zurovca

festival

kamovfest projekti ostalo

Baletna večer u okviru KamovFesta priznatog hrvatskog koreografa i ravnatelja riječkog Baleta Staše Zurovca održana je u subotu, 10. travnja 2010. u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku s početkom u 19 i 30 sati.

Baletna večer sastojala se od dva dijela. Na programu prvog dijela je riječka premijera, odnosno nova verzija nagrađivanog Zurovčevog baleta „San zaručnice“, o muško-ženskim odnosima na pjesme svjetski poznatih autora Francuza Jeana Marca Zelwera i Amerikanca Toma Waitsa. Drugi dio je bio svečana obnova „Pjesma nad pjesmama“, baleta inspiriranim jednom od najljepših biblijskih pjesama te odabranim stihovima iz „Pjesme nad pjesmama“ Janka Polića Kamova, a zadržavši poantu na univerzalnoj temi ljubavi.

Balet „San zaručnice“ nastao je preispitivanjem konstantnih žudnji poput ljubavi, radosti, slobode, pristranosti u nepristranost ili objašnjivog u neobjašnjivo. Najpogodnijim oblikom prenošenja tih asocijacija u scensko djelo, Staši Zurovcu činio se medij sna koji je postao dominanta cijele predstave.

Sjajnu atmosferu koja je vladala u dvorani HKD-a na Sušaku prenijeli su „Novi list“ i „Radio Rijeka“.

„Oba baleta publika je popratila dugotrajnim pljeskom i povicima odobravanja, a gledateljsko oduševljenje nagrađeno je izvođenjem na bis muškog dueta iz „Sna zaručnice“, izvjestila je Kim Cuculić iz „Novog lista“.

I novinarka „Radio Rijeke“ Gloria Fabijanić Jelović u svojemu izvještaju Baletnu večer Staše Zurovca ocjenjuje izvrsnim baletnim događajem. O „Pjesmi nad pjesmama“ primjerice u eter kaže: „Drugi dio večeri „Pjesma nad pjesmama“ izvedena kao svečana obnova , ponovno je bila dirljiva do boli, u realističnom doživljaju ludila, tuge, beznađa,nemoći, nepodnošljive praznine vremena, a sve podcrtano emotivnom glazbom Marjana Nećaka, odabranim stihovima Janka Polića Kamova i sjajnom izvedbom svih plesača na sceni koji su još jednom pokazali da je riječki baletni ansambl na čelu sa svojim ravnateljem Stašom Zurovcem, snažan segment ovog Kazališta koji nas uvijek iznova oduševljava vrhunskom profesionalnom izvedbom. I onda, dinamični, efektni, razigrani poklon za kraj-dvojica baletana vraćaju nas novim isječkom u „San zaručnice“. Ocjena –odličan!“

bg