socijalne mrežeimpressum

KamovFest u HNK Ivana pl. Zajca

festival

kamovfest projekti ostalo

Na vrijednost i važnost Janka Polić Kamova, književnika rođenoga u Rijeci, odlučilo je ukazati i riječko Kazalište. „U povodu njegove stote obljetnice smrti, HNK Ivana pl. Zajca ustanovio je novu manifestaciju KamovFest koji će trajati tri dana, od 9. do 12. travnja 2010. godine, a vjerujem kako će postati i tradicionalna, to jest svojevrsni pandan Zajčevim danima“. Rekla je to intendantica riječkog HNK Ivana pl. Zajca Nada Matošević Orešković na konferenciji za novinare u Gradu Rijeci u okviru koje je najavljen cjelogodišnji projekt „Zalijepi se na Kamova!“ iniciran iz Grada Rijeke, a u povodu 100. godišnjice smrti Janka Polića Kamova. „Ovo je jedan od rijetkih projekata koji je uspio okupiti veliki broj sudionika, od kulturnih institucija i ustanova, preko udruga do pojedinaca. To samo pokazuje koliko je u Rijeci prisutna ideja i promišljanje da Kamov mora biti jedan od brandova grada“, ustvrdio je tom prigodom riječki gradonačelnik Vojko Obersnel.

Na konferenciji je intendantica najavila cjelokupni program KamovFesta.

Istaknula je kako je središnji događaj manifestacije praizvedba predstave Hrvatske drame „Da je proklet Kam“, elegija vrhu zalutale duše u režiji priznatog riječkog redatelja srednje generacije Laryja Zappije u petak, 9. travnja u 19,30 sati.

U subotu, 10. travnja i ponedjeljak, 12. travnja u 19,30 sati u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku na programu je Baletna večer Staše Zurovca „Pjesma nad pjesmama“ – „San zaručnice“, dvije baletne jednočinke ovog koreografa snažnog autorskog rukopisa i osebujnog stila.

„Putnici i psovači“, poetry performing art, projekt je koji će se odvijati u većini pratećih prostora HNK-a u ponedjeljak, 12. travnja s početkom u 18 sati. U performansu, temeljenom na Kamovljevim stihovima iz zbirke „Psovka“, sudjelovat će glumci Alen Liverić, Predrag Sikimić, Leonora Surian i Alida Delcaro.

KamovFest će početi okruglim stolom „Kamov i njegovo doba“ u foajeu Kazališta 9. travnja u 12 sati pod vodstvom prof. Mladena Urema i uz sudjelovanje vrsnih poznavatelja Kamovljeva lika i djela od prof. dr. Mladena Machieda preko prof. Milana Zagorca i prof. Igora Simonića do prof. Igora Žica i akademskog kipara Zvonimira Kamenara, zaključila je na kraju svojega predstavljanja intendantica Nada Matošević Orešković.

bg