socijalne mrežeimpressum

Janko Polić Kamov, njegovo i naše doba

projekt

vijesti socijalne mreže

U srijedu 15. prosinca 2010. u 11 sati u Ri Infu na Korzu, Korzo 18b, bit će predstavljena knjiga Mladena Urema i Milana Zagorca "Janko Polić Kamov, njegovo i naše doba".

Knjiga se sastoji od dvaju dijelova, prvoga koji sažima spoznaje o životu Janka Polića Kamova od strane Mladena Urema, i drugoga dijela, gdje autor Milan Zagorac daje autorsku intepretaciju jednog od najvećih djela hrvatske književnosti romana Isušena kaljuža, ali i ostalih djela Kamovljeva opusa. Knjga je popraćena bogatim fotoprilozima.

Prema riječima autora: Prošlo je cijelo jedno stoljeće od prerane smrti Janka Polića Kamova (1886.-1910.), a njegovo je književno djelo doživjelo veliku afirmaciju ne samo u domovini već i u planetarnim razmjerima. Ta se afirmacija nije dogodila odmah, već igrom slučaja i stjecajem različitih okolnosti, tek pedesetak godina nakon njegove smrti, kada je zahvaljujući zalaganju Dragutina Tadijanovića i Vinka Antića nakladnik Otokar Keršovani prvi puta tiskao njegova Sabrana djela (1956.-1958.). Kamov je i prije izdavanja Sabranih djela bio priznata i cijenjena književna pojava u hrvatskoj književnosti, međutim tek će prvi cjelovit uvid u njegovo stvaralaštvo u zbirnom obliku početi vršiti onaj nužni utjecaj koji je trebao biti realiziran pola stoljeća ranije.
I stoga ne čudi da je Janko Polić Kamov, iako jedan od deset najznačajnijih hrvatskih književnika svih vremena, te bi u skladu s tom činjenicom trebao već odavno biti u svakom pogledu rasvijetljen, još uvijek izvor fascinantne količine novih informacija koje nas pozivaju na novu i opet novu revalorizaciju njegova djela, ali i revalorizaciju cijele naše povijesti književnosti i umjetnosti 20. stoljeća.

Knjigu će predstaviti autori knjige Mladen Urem i Milan Zagorac te gradonačelnik Rijeke g. Vojko Obersnel, čime autori žele dati još jedan poseban značaj 100. obljetnici smrti najvećeg riječkog pisca svih vremena, a koji je Grad Rijeka obilježio cijelim nizom akcija tijekom cijele godine.

Knjiga je objavljena uz pomoć Grada Rijeke.

bg